sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Petru Baracci


Petru Baracci

25 iulie 1929 - 22 iulie 2010

Petru Baracci s-a născut la data de 25 iulie 1929, în orașul Bolgrad din județul Cetatea Albă (atunci în România, astăzi în Ucraina). A studiat arta actorului la Institutul teatral de stat "A.Ostrovski" din Leningrad (1948-1952).

După absolvirea Școlii de teatru de la Leningrad, a fost angajat în anul 1952 ca actor la Teatrul muzical-dramatic "A.S.Puskin" din Chișinău, interpretând roluri de comedie și lirico-dramatice până la sfârșitul anilor '80. A predat timp de mulți ani ca profesor la Institutul de Arte din Chișinău.

În paralel cu activitatea teatrală, Petru Baracci a debutat în anul 1955 ca actor de film la studioul cinematografic din Odessa în filmul Melodii moldovenești. Începând din anul 1963 colaborează la studioul cinematografic "Moldova-film", debutând în filmul lui Emil Loteanu "Așteptați-ne în zori". A interpretat atât roluri centrale, cât și roluri secundare. Unul dintre rolurile sale cele mai cunoscute este rolul tatălui din filmul lui Vasile Pascaru"Trecea o lebădă pe ape" (1982). A primit titlul de Artist al poporului.

Petru Baracci este membru al Uniunii Cineaștilor. A îndeplinit în perioada 1997-2005 funcția de președinte al UNITEM (Uniunea Teatrală din Moldova).

Un comentariu:

Mitru Moldovanu spunea...

Ultimul cuvânt al lui Iacob Odobescu,
pensionar din Oliscani, Orhei, la judecata KGB din 1967:
/pentru ca a lansat proclamatii prin Chisinau contra ocupatiei rusesti/, mort in lagarele mortii din Mordovia prin 1970:
http://www.timpul.md/articol/iacob-odobescu-in-1967-pleda-pentru-unirea-basarabiei-cu-romania-18073.html

“Consider că toate acţiunile mele au fost corecte. Cunosc „tăria” legilor sovietice. Nu mă voi apăra. Am semnat toate scrisorile cu numele meu. Vă rog să nu fiu considerat cetăţean sovietic, întrucât nu am fost niciodată. Sunt cetăţean al României, jurământul faţă de care am depus. Nădăjduiesc ca cele semănate de mine să dea roade şi că Basarabia se va rupe de la „mama de-a doua”, Rusia, şi se va uni cu România”.