duminică, 3 august 2008

Grigore Grigoriu

Grigore Grigoriu
4 aprilie 1941 -  20 decembrie 2003




Grigore Grigoriu s-a născut la data de 4 aprilie 1941, în oraşul Căuşeni (judeţul Tighina). După absolvirea studiilor medii, devine actor amator pe scena Teatrului popular din Căuşeni. În anul 1959 este angajat ca actor la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi, jucând apoi în perioada 1965-1970 la teatrul de televiziune “Dialog”. În anul 1970 devine actor pe scena Teatrului “Luceafărul”.

Începând din anul 1966, colaborează cu studioul cinematografic “Moldova-film” (al cărui angajat devine în 1976), interpretând roluri în mai multe filme. Debutul său ca actor de film a avut loc în filmul "Poienele roşii", regizat de Emil Loteanu. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Sava Milciu din Poienele roşii (1966), Radu Negostin din Lăutarii (1971) şi Luiku Zobar din Şatra (1975).

Referitor la interpretarea sa din filmul "Şatra", Grigore Grigoriu povestea următoarele: Ca să joc în "Şatra", maestrul Loteanu m-a obligat să trăiesc într-o casă cu ţigani, unde seara începea cu cântece şi se încheia cu bătăi şi cu vărsare de sânge. Am înţeles atunci ce înseamnă infernul. Dar altfel nu se putea. Loteanu zicea că trebuie să ştiu totul despre ţigani. [1]

Grigore Grigoriu a primit titlul de Artist emerit în anul 1976, obţinând Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internaţional de filme de la Praga (1977) pentru rolul său din filmul Şatra. De asemenea, i s-a decernat medalia "Meritul civic" (1992) şi titlul de Cavaler al Ordinului "Gloria muncii" (2002).

După destrămarea URSS-ului în anii '90, el a încercat să se ocupe de afaceri, dar fără a avea succes. În anul 2001 a candidat pentru alegerile în Parlament pe listele mişcării "Plai Natal".

Grigore Grigoriu a murit în urma unui accident rutier la data de 20 decembrie 2003, în apropiere de satul Palanca (raionul Ştefan Vodă). El se întorcea împreună cu un prieten de la o vânătoare, când maşina condusă de prietenul lui Grigoriu (o Volgă cu nr. de înmatriculare GAZ-31029) a fost lovită frontal de un alt automobil (Mazda), intrat brusc pe contrasens. Au decedat pe loc şoferul Volgii, Grigore Grigoriu şi un pasager al Mazdei. [2].

Grigore Grigoriu a fost căsătorit cu Ecaterina Botnariuc, regizoare la televiziune (care a decedat cu câţiva ani înaintea sa) şi avea doi copii: Traian şi Octavian.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Frate Grigore Grigoriu,acolo unde esti,esti cu Voia lui Dumnezeu!Si ai un Rost anume de Implinit!