duminică, 3 august 2008

Petre Teodorovici


Petre Teodorovici
18 mai 1950 - 6 iulie 1997



Piesele lui Petre Teodorovici le cinta Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, Nikolai Karacentev, Filip Kirkorov… Multe nume sonore ii datoreaza popularitatea acestui compozitor. Petre Teodorovici a devenit cunoscut dupa ce a scris melodia "Melancolie dulce melodie", care este si astazi interpretata de indragita interpreta Sofia Rotaru.

Un concert in amintirea compozitorului a avut loc la Palatul National din capitala, la care au participat Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, Gheorghe Topa, Alexandru Cosovan, Cristi Aldea-Teodorovici. La serata au participat si oaspetii din Romania, Gabriel Dorobantiu si Nina Crulicovschi. In concert au rasunat piesele lui Petre Teodorovici in interpretarea tinerilor cintareti, printre care si Natalia Gordienco. Invitatul special al serei a fost Alexei Vaisbrod din Germania, fostul solist al trupei "Ecou". Aceasta trupa s-a format in 1980, iar peste trei ani membrii acesteia au inceput colaborarea cu Petre Teodorovici. El a scris pentru "Ecou" multe piese, in afara de aceasta, membrii formatiei faceau aranjamente si inregistrau piese pentru acei artisti, cu care compozitorul colabora paralel. De-a lungul existentei sale, trupa "Ecou" a sustinut un singur concert solo, restul s-au desfasurat in colaborare cu alti artisti, printre care si Filip Kirkorov. De mentionat, Kirkorov si-a inceput cariera artistica la mijlocul anilor '80, in Moldova si anume cu piesele lui Petre Teodorovici.


Ideea organizarii unui asemenea concert apartine lui Alexandru Rai, fostul administrator al formatiei "Ecou". Concertul in amintirea compozitorului a fost organizat in premiera. Deocamdata nu se stie daca acesta va deveni o traditie, deoarece totul se rezuma la bani.

Desi artistii care au iesit in scena au cintat pe gratis, organizatorii oricum si-au asumat mari cheltuieli. Din lipsa de finante, n-au reusit sa-i aduca la concert pe Filip Kirkorov si Sofia Rotaru.
Petre Teodorovici a fost ucenicul lui Eugen Doga. A inceput sa scrie piese din 1977. S-a stins subit din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind bolnav de diabet zaharat. Cei apropiati spun ca Petre Teodorovici era un mare artist, o persoana carismatica, un om care-ti putea intinde o mina de ajutor in orice clipa si pur si simplu un om deosebit.


Petre Teodorovici si fiica sa Laura

Aceeaşi privire profundă, acelaşi zâmbet senin. Laura (Laurenţia) Teodorovici are 25 de ani şi poartă cu mândrie numele tatălui său, regretatul compozitor şi interpret Petre Teodorovici. Absolventă a Liceului
„M. Eliade” şi a Facultăţii bănci şi burse de valori, la ora actuală Laura lucrează ca economist la „Victoriabank”. Este mămica unui băiat de aproape doi ani, căruia îi spune Daniel-Petru.
scări. Odată mi-a adus un rucsac cu ceas pe el şi toată şcoala m-a botezat „fata cu rucsac cu ceas”. Altă dată mi-a dăruit un căţeluş... Câinele a murit la trei zile după ce tata a plecat din viaţă”, îşi aduce aminte Laura, singura fiică a lui Petre Teodorovici. După moartea părintelui său, s-a simţit singură pe lume. L-a pierdut pe când avea 16 ani. S-a Scena nu a atras-o niciodată, deşi mai mulţi ani a frecventat un studio muzical de la Ciocana, clasa pian. În schimb, probabil, ca nimeni alta, cunoaşte în detalii viaţa din culise a artiştilor – era mereu alături de tatăl său în concerte, turnee, croaziere. Laura a avut o copilărie frumoasă, alături de naşii săi de botez, Nina Crulicovschi şi Ion Suruceanu, şi de vedetele muzicii uşoare – Anastasia Lazariuc, Gheorghe Ţopa, Nadejda Cepraga, Filip Kirkorov... „Tata a fost cel mai bun om de pe pământ. Întotdeauna i-am simţit grija, dragostea şi atenţia. Când venea de peste hotare, îmi aducea cele mai frumoase lucruri pe vremurile celea. Dacă îi vedeam maşina în faţa casei, zburam pur şi simplu pe gândit, disperată: ce o să se întâmple cu ea? Cine o va sprijini? Cine o va apăra? Alături i-au rămas mama şi cei mai buni prieteni ai tatălui – Laurenţiu Popovici (numele i-a fost ales în cinstea lui), Alexandru Raiu, medicii Vladimir Hotineanu şi Adrian Tănase. Când îi este greu pe suflet, ştie că oricând poate găsi acel umăr salvator la Nina Crulicovschi – cel mai apropiat om al familiei Teodorovici, sora de cruce a tatălui.
Peste o lună, se împlinesc zece ani de când Petre Teodorovici ne-a spus adio. Concertul din acest an in memoriam (realizat datorită eforturilor lui Alexandru Raiu şi sprijinului omului de afaceri, Leonid Volneanschi) a fost un gest de recunoştinţă şi neuitare faţă de creaţia marelui artist. Piesele lui sunt cântate astăzi deopotrivă de interpreţi cunoscuţi şi de tinere talente. Şi sufletul Laurei se umple de fericire, dimineţile îi par mai luminoase şi serile mai romantice. Iar atunci când aude „Cântă pianul” (piesa pe care tata a scris-o special pentru ea), ştie că muzica lui Petre Teodorovici este una veşnică. (r.t.)
sursa: www.vipmagazin.md

2 comentarii:

=Voluntaru= spunea...

“În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi – ION SI DOINA – a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.”
SI, ATENTIE – iarasi “concidente”: / moare in acelasi an – 1997- când face dezvaluirile despre asasinatul fratelui sau si al Doinei /.
Petre s-a stins “SUBIT “din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind bolnav de diabet zaharat /ciroza /.
Cei apropiati spun ca Petre Teodorovici era un mare artist, o persoana carismatica, un om care-ti putea intinde o mina de ajutor in orice clipa si pur si simplu un om deosebit.

DICTIONAR MEDICAL:
La o mare parte dintre bolnavi, boala diabetica duce in timp la asa numitele complicatii tardive. In timp ce unii diabetici nu ajung niciodata la astfel de complicatii, altii le dezvolta devreme. In medie, complicatiile tardive se manifesta la interval de 15-20 de ani dupa aparitia hiperglicemiei manifeste. Unii pacienti pot prezenta mai multe complicatii simultan.
http://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/diabetul-zaharat_894

In continuare va propun sa cautati DVS. insisi difererenta intre cuvântul “SUBIT” si perioada de 15-20 de ani.

=PRELUARE= spunea...

PRELUARE:
http://ghimpu.wordpress.com/dialog/
-----------------------------------
Giordino spune:
26 martie 2011 la 20:13
http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508
“Au mai fost şi parlamentari ucişi cu pastile care provoaca infarctul: Vatamanu, Istrati, Malarciuc,…..
mulţi luptători pentru independenţă la Nistru ucişi după război şi restul lăsaţi în sărăcie şi mizerie,
cântăreţul Vadim Gheorghelaş….”