duminică, 25 septembrie 2011

Vlad Gheorghelaş


Vlad Gheorghelaş
22 octombrie 1949 - 13 martie 2011

Pentru cei care au fost spectatori la concertele susţinute de moldovenii de peste Prut, la Iaşi, înainte de 1989, Vadim (Vlad) Gheorghelaş este un nume sonor. A cântat alături de Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Ioana Capraru şi alţi solişti dintr-o generaţie iubită, adorată de românii de pretutindeni, cu Orchestra „Lăutarii”, dirijată de Nicolae Botgros, Orchestra „Mugurel”, condusă de Ion Dascăl şi Orchestra folclor a Radio-Televiziunii din Moldova. Vocea sa, ajunsă în casele moldovenilor de dincoace de Prut şi prin intermediul Radio Iaşi, a devenit una dintre cele inconfundabile şi adesea cerute de ascultători. Solistul care s-a definit, cu modestie, „un om care slujeşte cântecul”, a şlefuit cu migală asperităţile sufletelor, interpretând numeroase melodii pe versurile lui Grigore Vieru - poetul de care l-a legat o prietenie trainică şi pe care l-a urmat, dincolo de zări...

Pe 13 martie 2011, Vadim Gheorghelaş s-a stins din viaţă, lăsând mai sărac afişul muzicii populare româneşti. „Te-ai dus, satule, departe”, „De la Chişinău la Iaşi”, „Nevasta moldoveană”, „Părinţii”, „De când lumea-i pe pământ” sunt doar câteva dintre melodiile din repertoriul regretatului artist.

„Avea în suflet o cumsecădenie care se cerea respectată”

Vladimir Gheorghelaş (Vlad - pe numele său consacrat pe scenă) s-a născut în octombrie 1949, în satul Drochia, Republica Moldova. Deşi era un talent înnăscut şi uimea lumea atât cu vocea sa, cât şi cu abilităţile „supranaturale” de a fluiera artistic - imita fluierul ori cavalul, dar cânta şi la frunză şi solz de peşte -, a urmat profesia de mecanic agricol. A cântat în cercurile de amatori din comune, apoi a plecat să studieze la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, iar în 1980 a primit invitaţia de a cânta cu Orchestra „Lăutarii”. „Era foarte exigent la mesajul cântecelor, la cuvintele pe care le rostea. Nu voia melodii cântate şi răscântate, dorea să aibă în repertoriu cântece puternice, care sa ajungă la inima, dar şi la mintea ascultătorului, ne-a spus soţia regretatului artist, Zîna Gheorghelaş.

Unicul fiu al soţilor Gheorghelaş, Dorin, care acum trăieşte la Strasbourg, este şi el muzician. Cântă la nai, cultivând talentul moştenit de la tatăl său, dar şi aspiraţia către perfecţionism.„L-am cunoscut pe Vadim când eram studentă în anul IV, la Universitatea de Stat din Chişinău. M-a cucerit sinceritatea lui. Avea în suflet o cumsecădenie care se cerea respectată. Era un om foarte deschis. Ce a gândit aceea a spus oamenilor. Faţă de cei sinceri, a câştigat cu asta, faţă de ceilalţi, a pierdut”...

„Muzica frumoasă nu se învecheşte nicicând”

În anul 1998, Vadim Gheorghelaş i-a spus poetului Grigore Vieru: «Maestre, se cântă mama în toate felurile, şi la poartă, şi cu furca în mână, dar uitaţi-vă, că eu am crescut fără tată şi nu este nici un cântec...”, istorisea artistul, într-un interviu la Etno Tv, în 2009. Aşa au apărut versurile care i-au unit în suferinţă, dar mai ales în prietenie: „Tată, eu nu ştiu de ce/ Nu te-au scris în cântece/ Ca pe măiculiţa mea,/ Care viaţă datu-mi-a./ Tu ca dânsa ne iubeşti/ Şi ca ea îmbătrâneşti./ Rele-n viaţa sunt de-ajuns,/ Dacă plângi, tu plângi pe-ascuns..”

Ultimul CD lansat de Vlad Gheorghelaş se intitulează „Adevăr vă spunem” - o selecţie din melodiile cântate pe versurile lui Grigore Vieru şi muzica lui Gheorghe Banariuc. „De ce am apelat la genul popular de muzică? De aceea că muzica frumoasă nu se învecheşte nicicând, dar şi pentru faptul că în viaţa de azi au apărut teme şi subiecte noi, necunoscute în folclorul autorilor anonimi, cum ar fi răzleţirea compatrioţilor noştri pe diferite meridiane ale globului şi înstrăinarea lor de pământul natal”, rosteşte regretatul poet Grigore Vieru, în înregistrarea care deschide albumul.

La astfel de cântece, nu întârzie să apară comentarii postate pe internet: „Ascultând această melodie, departe, la mii de kilometri distanţă de mamă, tată, fraţi şi de satul natal, lacrimile îmi brăzdează obrazul... Mult respect pentru Vlad Gheorghelaş, dar curând o să mă reîntorc în satul meu natal...”, scrie SuperRemo79.

În memoria artistului care a slujit cu har şi înţelepciune muzica populară, Zîna Gheorghelaş pregăteşte acum, având sprijinul violonistului Oleg Vitliuc, al acordeonistului Petru Voronciuc şi al altor prieteni devotaţi ai lui Vlad Gheorghelaş, lansarea postumă a unui CD care să includă o serie de înregistrări rămase needitate, în graba de neînţeles a plecării spre îngeri.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Melodiile cantate de Vlad Gheorghelas ating orice struna a sufletului. Poti plinge, poti canta si dansa. Te regasesti in versurile de dor si drag. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!