sâmbătă, 15 decembrie 2007

Ion VATAMANU

Ion VATAMANU


A venit la Chisinau din Tara Fagilor si a plecat la Domnul impovarat de dureri si poezie (1 mai 1937, comuna Costiceni, judetul Hotin, 9 august 1993, Chisinau). Poet si eseist deopotriva de talen tat in ambele domenii. Chimist de profesie, dupa absolvirea Universitatii de Stat din Moldova (1960) a lucrat sef de laborator la Academia de Stiinte din Republica Moldova. In 1990 a fost ales deputat in Parla mentul Republicii Moldova, unde a fost presedinte al Comisiei pentru cultura si culte. Carti de poezie: Primii fulgi (1962), Ora pasarii (1974), De ziua frunzei (1977), Iubire de tine (1981), Maslinul oglindit (1983), Dimineata marului (1986), Nimic nu-i zero (1987), Atat de mult al pamantului (1990) s. a. Doua carti rezistente de ese uri: Viata cuvantului (1980) si A vedea cu inima (1984).

S-a manifestat ca luptator fervent pentru eliberarea nationala a romanilor din Republica Moldova si Bucovina, in 1987 si mai incoace scriind unele poezii preponderent retorice, de o larga au dienta: Ce vor scriitorii?, Unire, moldoveni!, Celor ce pun graiul la vot, Un popor de felul nostru, Matern la Bucovina etc.
Cartea sa De pe doua margini de razboi a fost oprita de cen zura comunista, ca sa vada lumina tiparului peste un an, in 1983, cu titlul Maslinul oglindit, sprijinita de o prefata semnata de Pavel Botu, pe atunci presedinte al Uniunii Scriitorilor si om de incredere al regimului comunist. Ion Vatamanu a fost un reformator indraznet al poeziei roma nesti din stanga Prutului, riscand in 1962 sa dea o carte de versuri libere, albe, deosebite de cele cultivate la noi in epoca. Apoi a tra dus din Walt Whitman, din Imant Ziedonis, asimiland creator un vers cu care nu prea eram obisnuiti. Apoi si-a ales drept metafora si simbol frunza, explorand acest motiv intr-o carte intreaga De ziua frunzei si punandu-ne din nou la incercare gusturile si pri ceperile. Dupa care se intorcea in Tara Fagilor, de unde ne aducea multe si surprinzatoare Secunde cu munti. Pana ne-am obisnuit cu el si l-am simtit Atat de mult al pamantului (e titlul volumului sau din 1990) si atat de mult al nostru.

2 comentarii:

=PRELUARE= spunea...

PRELUARE:
-----------------------------------
Giordino spune:
26 martie 2011 la 20:13
http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508
“Au mai fost şi parlamentari ucişi cu pastile care provoaca infarctul: Vatamanu, Istrati, Malarciuc,…..
mulţi luptători pentru independenţă la Nistru ucişi după război şi restul lăsaţi în sărăcie şi mizerie,
cântăreţul Vadim Gheoghilaş….”

=Mitru Moldovanu= spunea...

http://ghimpu.wordpress.com/dialog/

Sa ne rugam pt. sufletul lui ILIE MOTRESCU,
pedagog din s. Crasna, Bucovina de Nord; poet si jurnalist patriot român de la ziarul cernautean “Zorile Bucovinei”, omorât miseleste de catre agentura KGB locala in paduricea din apropierea satului sau la 26 iulie 1969 la vârsta de numai 28 de ani si apoi azvârlit in râul Prut.
Asasinat de calaii KGB locali pt. spiritul sau de patriot al României Mari. Unul din lunga lista a martirilor neamului nostru lichidati de KGB. Razboiul KGB local contra patriotilor continua si acum ! FITI VIGILENTI !
AMINTIRE VESNICA EROILOR NOSTRI !